Takläggare i Stockholm och deras olika arbetsuppgifter

Takläggare i Stockholm har mer att göra än att lägga själva den yttersta delen av taket som du och andra ser. Det finns underarbete som inte ska föraktas.

Att arbeta som takläggare innebär att du till stor del har hand om allt underarbete. Detta ska ske innan du lägger på den yttersta delen av taket. Först är det viktigt att allt isoleras. Det kan innebära att du kryper omkring i smala trånga utrymmen. Alltså inget för den person som lider av klaustrofobiska tendenser.

Till detta kommer läggning av takpapp. Vad är då takpapp? Det är ett vattentätt material som man använder för att täcka ytor som kommer i kontakt med stora mängder vatten. Efter man lagt på detta material eller liknande med samma effekt kan man ta den roliga delen att lägga på takpannor.

Det finns två klassiska varianter av takpannor. Den äldsta är att använda sig av de älskade tegelpannorna vilket med tiden, det vill säga mycket lång tid, kommer att vittra sönder så småningom. Det andra är att använda sig av betongpannor som drar till sig en massa mossa och kräver mer underhåll.

En takläggare i Stockholm arbetar med flera olika sorters material

En takläggare i Stockholm är väl bekant med olika sorters material när det gäller yttertak. Tegelpannor, betongpannor och plåt. Grästak är även det på återtåg och nu börjar det bli mer och mer vanligt att man täcker sitt tak med solpaneler. Så det är helt nya syner som väntar oss alla i framtiden.

En takläggare kan ha uppgifter som att montera upp skydd mot snöras. Deras arbete är oftast förlagda på höga höjder. Det är alltså ett relativt riskfyllt arbete. Det går väl an med en ordinär villa men det finns faktiskt skyskrapor och höghus som också ska få sina tak lagda.

Att se till att säkra sin och andra människors arbetsplats på ett bygge är därför viktigt. En av alla uppgifter en takläggare har är att göra infästningar för livlinor. Med det sagt är alltså en takläggare med och ser till att förebygga olyckor på en arbetsplats.

Publicerat den
Kategoriserat som Tak