EPDM gummi – många användningsområden

Gummi som material är något som används inom många, många områden. Det handlar om tätningslister för dina fönster, det handlar om mattor som ger skydd mot hårda smällar – och höga ljud – på gymmet och det handlar om allt från pooler vidare till laboratorium, verkstäder och till inredning i bilen.

Anledningen till varför gummi används så mycket ligger i att det är ett material som erbjuder en enorm styrka där elasticiteten är påtaglig och att det samtidigt också bär en låg kostnad. Dessutom så handlar det om livslängd också: gummi håller hur länge som helst.

Men, gällande det senare så handlar det också om att A) veta att det finns olika typer av gummi och B) att vara medveten om att fel val kan få konsekvenser. Rätt gummi i rätt miljö för med sig enorma fördelar – fel gummi i fel miljö kan innebära stora risker.

EPDM gummi – enormt slitstarkt

En vanlig variant är EPDM gummi och det handlar om ett syntetiskt gummi som har enormt många fördelar. Dels så är EPDM-gummi motståndskraftigt mot både värme, kyla – ner till -35 grader – och mot de erosioner orsakade av ozon som kan drabba andra gummin. Det senare kan visa sig – i kombination med uv-strålning – att gummit tappar spänst och att det blir sprött redan efter en kortare period. Du kan mosa sönder det med dina fingrar.

Detta är inte relevant då det kommer till EPDM då detta gummi håller sig konstant och i samma skick, år ut och år in. I och med detta finns också massor av användningsområden. Man ser EPDM som tätskikt under tak, man ser det i pooler, man ser det som inredning i bilar, man ser det i gym och man ser det i labb över hela Sverige.

Där man inte ser det är egentligen bara i verkstäder. Om det finns en akilleshäl vad gäller EPDM så är det nämligen petroleum. I övrigt så är det ett väldigt säkert kort att luta sig mot. Ska du köpa en gummimatta så är EPDM gummi något som kan vara ditt förstaval, förutsatt att du inte ska lägga den i garaget alltså.